تعیین تعداد شات دوربین برای بیشتر عکاسان مورد حائز اهمتی است ، چرا که شاتر یک قطعهی مکانیکی قابل استهلاک است و عمر مفید دارد و با پایان عمر مفید آن باید آن را تعویض نمود.
شاتر دوربین چیست؟
شاتر Shutter در ترجمهی لغوی به معنای مسدود کننده میباشد و شاتر دوربین، در جلوی سنسور دوربین (در دوربینهای دیجیتال) و یا فیلم عکاسی (در دوربینهای آنالوگ) قرار دارد که در واقع چندین پرده از جنس پلاستیک است که نوع چیدمان آنها ، یک دریچه را تشکیل میدهد و که کار این دریچه ، هدایت نور به سنسور است و این دریچه با جمع شدن و باز شدن میتواند در حین هدایت نور، میزان نور ورودی به سنسور یا فیلم نیز تنظیم میگردد.
شاتر انواع مختلفی دارد که آنها را بر اساس نوع مکانیسم عملکردشان و همچنین مکانیکی بودن یا الکترونیکی بودن و... تقسیم بندی میکنند.
همانطور که گفته شد نقش شاتر دوربین، تنظیم میزان نوردهی به سنسور یا فیلم است که این امر در میزان نور عکس و همچنین در محوی پشت سوژه، تأثیر بسزایی دارد. برخی از شاترها داخل خود دوربین تعبیه شده است اما بسیاری دیگر در لنز قراردارند.میزان نور رسانی به سنسور با باز و بسته شدن مجموع پره ها حول یک نقطه، انجام میشود. به هر پرهی شاتر ، یک تیغه یا Blad گفته میشود. حتی تعداد این تیغهها هم در محوی پشت سوژه عکاسی تأثیر زیادی دارد به عبارت دیگر؛ در شاترهای مرکزی تعداد تیغهها هر چه بیشتر باشد بوکه بهتری را شاهد هستیم.
باز و بسته شدن این تیغه ها در شاترهای مختلف متفاوت است. برخی به صورت افقی و عمودی باز و بسته میشوند که به آنها شاتر پردهای میگوند و در برخی دیگر، این تیغهها به صورت دایرهای متحدالمرکز میباشند که به آنها شاترهای مرکزی میگویم.
مکانیزم شاتر دوربین عکاسی و تأثیر آن در عکاسی:
شاتر دوربین چه در دوربینهای دیجیتال و چه در دوربینهای آنالوگ ، برای شروع به کار نیاز به دریافت دستور از طرف عکاس را دارد.
این دستور میتواند به صورت لحظهای و توسط فشردن دکمه شاتر بر روی دوربین باشد (دکمه شاتر در تصویر زیر مشخص شده است) و یا میتواند به صورت زماندار، و با تنظیم شات زدن پس از چند ثانیه باشد.
البته اینکه سرعت این شات چقدر باشد تنظیم دیگری است و کاربرد دیگری دارد که خارج از این موضوع می باشد.